top of page

Banyuwangi: dé uitvalsbasis voor Ijen en meer!

Banyuwangi is een stad in Oost-Java en is voor de meeste mensen het eindpunt van hun rondreis door Java. De meeste mensen bezoeken Banyuwangi als uitvalsbasis om de Kawah Ijen vulkaan te beklimmen. Naast het beklimmen van de Ijen zijn er in de buurt van Banyuwangi nog een aantal andere toffe activiteiten en bezienswaardigheden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Banyuwangi: de leukste tips voor Banyuwangi, activiteiten en bezienswaardigheden, de leukste verblijven en onze favoriete restaurant tips!


Banyuwangi - Ijen vulkaan - bezienswaardigheden - Java - Indonesië - Ongekende Weg

Beklim de Kawah Ijen vulkaan

Het beklimmen van de Ijen vulkaan is letterlijk én figuurlijk een van de hoogtepunten tijdens je rondreis door Java. Je vertrekt vanuit Banyuwangi midden in de nacht om met zonsopgang op de top van de vulkaan te zijn. De Ijen vulkaan is uniek door de blauwe vlammen die je in een van de kraters kan zien. Dit ‘Blue Fire’ wordt veroorzaakt door de hoge concentratie zwavel die bij de vulkaan aanwezig is. Voordat je start aan de trekking van de Kawah Ijen vulkaan krijg je een gasmasker mee. De zwavel die zorgt voor het blauwe vuur stinkt namelijk ontzettend: hoe dichterbij je komt, hoe sterker je dit gaat ruiken. Met zonsopkomst ben je vervolgens op de top van de Ijen vulkaan om te genieten van het waanzinnige uitzicht. Het is een pittige klim naar boven maar wij vonden het de mooiste vulkaan die we beklommen hebben!


Tip: draag laagjes als je de Ijen vulkaan gaat beklimmen. Het is ‘s nachts namelijk erg fris maar tijdens de klim is het fijn je dikste trui uit te kunnen trekken.  Een trekking naar de Ijen vulkaan doe je met een gids. Met deze trekking klim je met een kleine groep naar de top van de Ijen vulkaan.   


Ook is de Kawah Ijen Vulkaan te bezoeken vanaf Bali. Je boekt hier je trip vanaf Bali naar de Ijen vulkaan.


Als je krap in de tijd zit tijdens je rondreis door Java kun je vanuit Yogyakarta een drie dagen, twee nachten trip maken naar de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan. De drie dagen, twee nachten trip vanaf Yogyakarta boek je hier.



Bezoek de Jagir Waterfall

Vanuit Banyuwangi rijd je in 20 minuten naar de parkeerplaats van de waterval. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de Jagir waterval. Het is een erg mooie waterval en een fijne plek om een verkoelende duik te nemen. Ook de route naar de Jagir Waterfall vanaf Banyuwangi is erg leuk. Je betaalt per persoon 5.000 IDR entree en je betaalt 5.000 IDR om de scooter te parkeren.


Ga naar het sprookjesachtige Djawatan Forest

Op ongeveer een uurtje rijden van Banyuwangi ligt het Djawatan Forest. Onder de locals staat dit ook wel bekend als het ‘Lord of the Rings Forest’. Djawatan Forest is een bos met sprookjesachtige bomen die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien. Het bos komt het beste tot zijn recht in de vroege morgen, als de zonnestralen nog laag door de bomen schijnen. Je betaalt 7.000 IDR per persoon entree voor het bos en je betaalt 2.000 IDR om je scooter te parkeren.


Djawatan Forest - Banyuwangi - Java - Indonesië - Ongekende Weg

Ga chillen bij Pulau Merah

Pulau Merah oftewel Red Beach is echt nog een hidden-gem in Oost-Java. Pulau Merah is een groot en breed zandstrand waar je waanzinnige zonsondergangen kan kijken. Ook is het de perfecte plek voor beginnende surfers! Je vindt er een aantal simpele kraampjes waar je wat te eten of drinken kan scoren. Pulau Merah is een hele fijne plek om een middagje te chillen!


Onze favoriete restaurant tips in Banyuwangi

Bij Warung Kemarang eet je prachtig tussen de rijstvelden: de ideale plek voor een lunch!

Ook Paglak Petung Resto ligt waanzinnig mooi tussen de rijstvelden. Probeer hier zeker eens de cassava churros!

Bij Swed’s Diner eet je goede Westerse gerechten.

Ratu Osing Bakery is de perfecte plek om je dag te starten met een kop koffie en een heerlijk vers gebakken croissantje.

Bij Cafe Only Me kun je zowel heerlijk Indonesisch als Westers eten. Een gezellig cafe met ontzettend vriendelijk personeel.


Restaurant tips - Banyuwangi - Java - Indonesië - Ongekende Weg

Waar te verblijven in Banyuwangi?  

Snooze Ijen is een ontzettend fijn hostel in Banyuwangi. Je kunt hier een privé kamer en een dorm boeken. 

Een ander top verblijf in Banyuwangi is Adara Homestay. De homestay ligt erg centraal en de kamers zijn sfeervol ingericht.



Hoe kom je in Banyuwangi?

Vanuit Malang is het ongeveer 7 uur rijden met de trein naar Banyuwangi. In deze blog lees je alles over het reizen met de trein tijdens je rondreis door Java.

Vanuit Bali kun je de boot nemen naar Banyuwangi. De boot naar Java vertrekt vanuit Gilmanuk.

Banyuwangi heeft ook een kleine luchthaven. Er gaat dagelijks een vlucht vanuit Jakarta naar Banyuwangi.


Op Instagram delen we dagelijks handige tips en heel veel reisinspiratie!



bottom of page