top of page

Tips voor onderhandelen in het buitenland

You hate it or you love it: onderhandelen. Waar het in Nederland erg ongebruikelijk is, is het in het in veel landen de normaalste zaak van de wereld. In veel Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Arabische landen is onderhandelen onderdeel van de cultuur. Veel mensen willen of durven niet te onderhandelen en daar weten verkopers wel raad mee. Dit zorgt er voor dat toeristen vaak veel te veel betalen voor bijvoorbeeld tours, tickets, het huren van een scooter of producten op een markt. In dit artikel geven we je tips over hoe jij het beste kan onderhandelen op vakantie!



Het belangrijkste is dat je je niet schaamt of ongemakkelijk voelt om te onderhandelen. Afdingen is onderdeel van de lokale gebruiken en het wordt juist als vreemd gezien als je niet onderhandeld. Het is niet voor niets zo dat bij veel lokale markten geen prijzen aangegeven staan voor producten. Ook bij het boeken van tours, tickets of activiteiten staan er bewust geen prijzen openlijk vermeld. Onderhandelen is onderdeel van de cultuur.

Maar wat kun jij nou doen voor een betere prijs? Hieronder geven we een aantal handige tips voor afdingen.

Informeer

Het belangrijkste is om te weten hoeveel iets ongeveer moet kosten als je zelf geen idee hebt. Google geeft je vaak al een goede indicatie hoeveel iets ongeveer moet kosten. Loop daarna langs verschillende toeristenbureaus als je bijvoorbeeld tickets of een tour wilt boeken. Zo krijg je een goed eerste beeld van wat de prijs ongeveer moet zijn.

Noem nooit eerst zelf een prijs

Stel je wilt een nieuw shirt kopen op een lokale markt en je hebt in je hoofd dat je hier 20 euro voor wilt betalen. Als de verkoper hier 10 euro voor wilt hebben, zou het een gekke verkoper zijn als hij of zij nee zegt tegen jouw 20 euro. Laat de verkoper altijd eerst een prijs noemen en laat het onderhandel-spel maar beginnen!

Gebruik humor en de lokale taal

Doe bijvoorbeeld alsof je je helemaal een hoedje schrikt als de verkoper zijn of haar prijs noemt of vraag of alles wel goed gaat. Ook kun je in de lokale taal vragen dat je een lokale prijs wilt en geen toeristen prijs. Vaak tover je hiermee een lach op het gezicht van de verkoper en krijg je een goede prijs.

Bied een wederzijds voordeel

Dit kan je doen als je bijvoorbeeld voor een langere tijd een scooter gaat huren. ‘De prijs voor één dag is 5 euro maar hoeveel is het als ik deze drie dagen huur?’ Of als je in een winkel meerdere spullen wilt kopen: ‘’als ik deze drie producten koop, wat kun je dan doen met de prijs?’’ Als je een wederzijds voordeel kan bieden is het gemakkelijker om af te dingen! Win-win!


Onderhandelen buitenland - Ongekende Weg

Bezoek markten op het einde van de dag

Als markten bijna gaan sluiten en de verkopers staan al met één been in hun auto is de kans groot dat je beter kunt afdingen.

De ‘ik-loop-weg-techniek’

Dit is een echte onderhandel klassieker maar is ontzettend effectief. Heb je het gevoel dat je nog heel ver uit elkaar ligt qua prijs? Leg het product dan terug en loop weg. Door weg te lopen is de kans heel erg groot dat de verkopers toch nog even snel zijn beste prijs naar je roept.

Blijf netjes en respectvol

Ondanks dat de onderhandel cultuur soms heel erg hard kan zijn, blijven mensen altijd respectvol naar elkaar. Laat je emoties niet de overhand nemen in een onderhandeling. Blijf altijd beleefd en respectvol naar een verkoper. Kom je er met een verkoper écht niet uit over de prijs? Dan kan het ook zomaar zijn dat de prijs die jij in gedachte hebt wellicht te laag is voor wat je wilt.

Tot slot is het belangrijk om niet te onderhandelen ‘om het onderhandelen’. Een klein bedrag voor ons betekent vaak heel erg veel voor hen. Die ene souvenir of dat ene stuk fruit van 1 euro kopen voor 80 cent gaat er niet voor zorgen dat jij leuke dingen kan doen van je besparing.

Afdingen op vakantie is noodzakelijk geworden omdat je als toerist anders veel te veel betaald voor activiteiten, tours, tickets of producten. Nog steeds zijn er veel mensen die het niet durven of doen. Het is niet alleen voor betere prijzen maar het is ook nog eens onderdeel van de cultuur. Afdingen in het buitenland is niet iets waar je je voor hoeft te schamen of bang voor hoeft te zijn: je wordt juist gek aangekeken als je het niet doet.



bottom of page